Вміст мікотоксинів у кормах — показник несталий. Він збільшується як за сприятливих, так і не дуже сприятливих для грибка умов. Причому, у другому варіанті накопичення токсинів відбувається набагато швидше — захисна реакція клітини. Тож, якщо восени у вашому силосі не було мікотоксинів, то навесні не варто керуватися результатами цих аналізів.
Мікотоксини пригнічують імунну систему корови, впливають на нормальне функціонування її основних органів, включаючи рубець, ШКТ, печінку, нирки, репродуктивну й нервову системи.
В умовах господарства зараження мікотоксинами підвищує частоту виникнення таких хвороб, як зміщенння сичуга, кетоз, затримка відділення плаценти, метрит, мастит тощо.
Мікотоксини збільшують кількість випадків кульгавості (було встановлено взаємозв’язок між зараженням корму афлатоксинами, субклінічним ламінітом і порушенням фертильності).

Немає коментарів:
Дописати коментар